Samen vooruit: IPR Normag doet onderzoek en richt intergemeentelijke samenwerking in voor veerverbinding Kop van ’t Land


De veerdienstorganisatie Riveer exploiteert vanaf 1 januari 2025 de veerverbinding Kop van ’t Land. Het veer vaart tussen de Brabantse en Hollandse Biesbosch. Nadat de huidige marktpartij aangaf niet aan de duurzaamheidsdoelen te kunnen voldoen, hebben Altena en Dordrecht, samen verantwoordelijk voor de veerverbinding, IPR Normag gevraagd om advies: zelf doen, samenwerken of (opnieuw) aanbesteden.


De gemeenten Altena en Dordrecht exploiteren het veer Kop van ‘t Land tussen beide gemeenten in de Biesbosch. De afgelopen jaren is ervoor gekozen om de exploitatie neer te leggen bij een marktpartij. In deze concessie waren ook afspraken gemaakt over de bouw en inzet van een duurzame veerpont op deze verbinding.

Inmiddels heeft de exploitant aangegeven dat de bouw en inzet van een volledig duurzaam veer (financieel) voor hem niet haalbaar bleek te zijn. De beide gemeenten beëindigen daarom de concessie en willen de veerdienst ‘opnieuw organiseren’. De gemeenten hebben de volgende mogelijkheden door IPR Normag laten onderzoeken:

  • Zelf doen: de mogelijkheid van zelf een nieuwe veerdienst inrichten;
  • Samenwerken: samenwerken met andere gemeenten en/of andere partijen om de veerdienst te verzorgen;
  • Uitbesteden: een marktpartij neemt de verzorging van de veerverbinding op zich.

IPR Normag heeft na onderzoek geadviseerd om de samenwerking aan te gaan met gemeente Gorinchem (Riveer). Vervolgens heeft IPR Normag het proces begeleid: tot en met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst. Riveer exploiteert vanaf 1 januari 2025 de veerverbinding Kop van ’t Land.

 

Meer weten? Neem contact op via info@iprnormag.nl.